2018. okt 17.

A családi ház külső és belső felújítása szakszerűen

írta: Lakásfelújítók
A családi ház külső és belső felújítása szakszerűen

img_20171103_120212.jpgHa sorra vennénk azokat a dolgokat, melyek energikusságunkat és jó közérzetünket biztosítják, akkor a saját otthonnal való elégedettség biztosan helyet kapna ezek között. Nem mindegy, milyen környezetből indulunk neki a hétköznapi feladatoknak, mint ahogyan a pihenéssel és szeretteinkkel töltött idő színtere sem elhanyagolható.
Ugyan a lakásfelújítás gyakran magas költségekkel jár, de ennek ellenére sem érdemes túl sokáig halogatni azt. A felújításra szoruló ingatlan nem csak megjelenését, de funkcióját illetően is hagyhat maga után kívánnivalókat.

Jó hír, hogy a külső és a belső felújításhoz is igénybe vehetünk ma már olyan lehetőséget, mint például a lakáskassza. Megéri tehát előre gondolkodni, és ha saját ingatlannal rendelkezünk, akkor minimális havi takarékoskodással akár több százezer forint állami támogatást is igénybe lehet venni. Nem csak a belső terekre célszerű fókuszálni, hanem a tetőszerkezetre, a homlokzatra és a házat övező környezetre. Ha nap mint nap egy adott ingatlanban élünk, akkor minden bizonnyal tisztában vagyunk azokkal a területekkel, amelyek odafigyelést igényelnek. Felújítás alkalmával először ezekre célszerű a hangsúlyt helyezni, s csak utána körülnézni, hogy mit lehetne átalakítani, javítani még a megjelenésen. Ugyan a funkció elsődleges az esztétikummal szemben, de ma már sokféle minőségi megjelenéssel bíró megoldás közül válogathatunk, tehát nem kell feláldoznunk az igényes környezetet a tökéletes funkcionálás oltárán.

100_5578.JPG

Az egyik leggyakrabban felújítási munkálatnak a hőszigetelés és az alkalmazott fűtési rendszer korszerűsítése bizonyul. Nem véletlen, hiszen a fűtési szezonban nagyon sok pénzt megspórolhatunk a fűtési számlán azzal, ha megfelelően hőszigetelt az ingatlan. Fontos, hogy a hagyományos hőszigetelő rendszerek mellett a tető és a födém szigetelésére is ügyeljünk, különösen akkor, ha régi építésű ingatlanról van szó. Hasonló a helyzet a nyílászárókkal is. Az elavult, vetemedett, korhadt ablakokon keresztül a hő nagy része távozik a környezetbe, és a huzat jelenség is gyakorinak számít. A falakon megjelenő penészfoltokról érdemes tudni, hogy a szellőztetés hiánya és az így kialakult magas páratartalom is felelősek az elégtelen hőszigetelés mellett. A penészfoltok eltüntetésével és azok ismételt megjelenésének megakadályozásával sokat tehetünk saját egészségünk érdekében is. Gyakran éppen a penész okolható az allergiás megbetegedésekért.

A szobafestés, vagy például az álmennyezet kialakítása ma már saját erővel is megoldható, így még szakember segítségét sem kell kérni a feladatok elvégzéséhez. Nincs ez másként a kert esetében sem, melynek kapcsán a legtöbb kertépítési teendővel egyszerűben boldogulhatunk. Ne feledkezzünk meg a kerti fa építményekről, kerítésekről sem, hiszen az idő vasfoga igencsak megmutatkozik ezeken. Az időjárás viszontagságai nagyon gyorsan tönkretehetik a fát, ám a megfelelő felületkezelő anyaggal gondoskodhatunk arról, hogy a népszerű alapanyag sokáig egészséges és esztétikus legyen.

img_20171118_091459.jpg

S ha már a kertről van szó, akkor a homlokzati felújítás és a kerti világítástechnika is mindenképpen szót érdemelnek. Ez utóbbi nem csak a nyárestéken jut fontos szerephez, hanem télen is. A hideg hónapokban hamarabb sötétedik és így a megfelelő világításról is gondoskodni kell. A csúszós lépcsőfeljáró akár veszélyes is lehet télen a világítás hiányában, de a falikarok és a mozgásérzékelős reflektorok is jó szolgálatot tesznek.

A családi ház felújítása akkor is elengedhetetlen, ha használtan vásároltunk ingatlant. Ekkor az állapotfelmérés után kalkulálhatunk az összköltséggel, vagy hónapról-hónapra beoszthatjuk, hogy mikor melyik munkálatot végezzük el.

Szólj hozzá

felújítás családi ház felújítás