2018. jan 04.

Családi házak külső felújításának megtervezése lépésről-lépésre

írta: Lakásfelújítók
Családi házak külső felújításának megtervezése lépésről-lépésre

homlokzat-felujitas_1.jpgHa a lakásfelújítás kérdése kerül szóba, akkor legtöbben azonnal a belső terek átalakítására gondolunk.

Nem mehetünk el azonban a homlokzattal vagy például a tetőszerkezettel kapcsolatos feladatok mellett sem, amelyek kiemelt jelentőséggel bírnak a szigetelés és a megjelenés szempontjából. Nagyon fontos, hogy minden esetben profi szakembereket kérjünk fel a feladatra, hiszen mind az anyaghasználat, mind a kivitelezés minősége megkövetelik a hozzáértést. Nézzük, mire érdemes odafigyelni akkor, ha a családi ház külső felújítását szeretnénk mihamarabb magunk mögött tudni!

Sokak számára lényeges a megfelelő hőszigetelés, hiszen hiába a nyílászárók cseréje, ha a falak nincsenek ilyen szempontból a kívánt állapotban. A klasszikus, kívülről történő szigetelésre többféle lehetőség is kínálkozik, s bár ma már hőszigetelő jellemzőkkel rendelkező falfestékek mellett is letehetjük a voksot, mégis legtöbben a klasszikus megoldásokat részesítik előnyben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a falakat a megfelelő alapanyagokkal, profi megvalósítással szigeteljük, akkor kevesebb fűtés is elegendő lehet a hideg, téli hónapokban. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a falakon túl a födém, vagy például a padlástér szigetelése is szükséges lehet az optimális végeredmény érdekében.

A családi házak külső felújításához a tető állapotára is megéri odafigyelni. A szélsőséges időjárási körülmények gyakran nyomják rá bélyegüket a tetőre. A jégkárok mellett a viharkárok is mindenképpen szót érdemelnek, így a tetőre dőlt fa akár komoly javítási munkálatokat is szükségessé tehet. Az ács szakember alkalmazása nélkülözhetetlen lehet, de a kémény újraépítése vagy a tetőszerkezet felhúzása kőműves csapat munkáját is igényelheti. A profizmus mellett nem mehetünk el, hiszen ha nem megfelelő céget választunk, vagy magunk igyekszünk megoldani a helyreállítást, annak a későbbiekben láthatjuk kárát.

img_20170822_114154_1.jpg

A kép forrása: Otthon Team Ép-Tech Kft.

Ha felújításról és korszerűsítésről van szó, akkor komoly akadályokba ütközhetünk a műemlékvédelem alatt álló ingatlanok esetében. Ezeknél a külső szigetelés, a festés, vagy a kőműves megoldások kapcsán is problémás helyzetek merülhetnek fel, amelyeknek a szigetelés is kárát láthatja. Ilyenkor hasznos választásnak bizonyulhatnak azok a hőszigetelő falfestések, melyek tulajdonképpen láthatatlanul járulnak hozzá az optimális belső mikroklíma és a penészmentesség kialakításához. Ez utóbbi nem csak a csúnya fekete foltok elkerülése miatt érdemel figyelmet, hanem a lakók egészségének apropóján is. A falon, gyakran a hőhidak környékén kialakuló penészfoltokból a levegőbe kerülő penész spórák gyakran felelősek az allergiás megbetegedésekért. Mivel gyermekeknél akár asztma is kialakulhat, ezért nagyon fontos, hogy a penész ellen a megfelelő hőszigeteléssel és persze a penész megszüntetésével tegyünk.

A külső átalakításokhoz, hőszigeteléshez rendszerint a tavasztól késő őszig terjedő időszak bizonyul ideálisnak. Amint beköszönt a hideg, és a reggeli fagyok, már nincs garancia arra, hogy az alkalmazott alapanyagok megfelelően viselkednek majd. Legtöbben ekkorra már szeretnénk otthonunkat a télre késznek tudni, s ebben fontos szerep jut a hőszigetelésnek. Ha még többet szeretnénk megtakarítani a téli fűtési költségeken, akkor érdemes elgondolkodni a fűtési rendszer korszerűsítésén is. A megfelelő szakemberek segítségével sorra vehetjük azokat a területeket, amelyek átalakítást követelnek meg, és lépésről-lépésre tervezhetjük meg a felmerülő feladatokat. Töltse a telet akár már idén is minden szempontból kényelmes, meleg otthonban!

Szólj hozzá

homlokzat homlokzatszigetelés családi ház felújítás