2017. ápr 03.

Hajtás a falakra!

írta: Lakásfelújítók
Hajtás a falakra!

A JóSzaki.hu vendégposztja

gabionok_hu.jpgLegyen szó új ház építéséről, vagy egy századeleji lakás felújításáról, a kérdést: „Milyenek legyenek a falak?” nem kerülhetjük ki. Itt az ideje még hatékonyabban kihasználni ezeket a felületeket! A bio, eco, vegán lázban pedig a legkézenfekvőbb megoldás: ZÖLDÜLNI!

Ez természetesen nem egyszerű zöld színű falakat jelent! Talán még elő tudjuk idézni egy-egy vidéki ház szőlővel vagy borostyánnal felfuttatott falának képét. Most is hasonló dologról lesz szó. Patrick Blanc, francia botanikus mintegy 30 évvel ezelőtt alkotott egy olyan zöldfalat, ahol a növények, bár nem voltak közvetlen kapcsolatban a talajjal, mégis éltek, fejlődtek. A bemutatása óta bejárta a világot ez az eljárárs, mely mind az építészet-design, az energiagazdálkodás, környezetvédelem területén új irányvonalat indított el.

Mi az új Blanc falában?

A legfontosabb különbség a hagyományos, ún. természetes zöldfallal szemben, hogy itt (épített zöldfalak) a növények a talajjal nincsenek közvetlen kapcsolatban, s horizontális irányban növekszenek. A vizet és a tápanyagot egy függőleges talapzatból kapják. Képzeljünk magunk elé egy ház még „üres” homlokzatát. Erre kerül egy keret, melyre merev vízálló paneleket rögzítenek. Termőtalaj helyett könnyű, porózus anyaggal látják el őket, mely a nedvességet és a tápanyagot egyenletesen oszlatja el a növények között, mindamellett, hogy biztosítja a gyökerek szabad fejlődését és kuszálódását. A porózus anyagon vékony mohát, vagy táptalajréteget termesztenek, olyan hatást biztosítva ezzel, mint amilyet a sziklákon növő moha biztosít a benne élőhelyre találó növényeknek.

Első pillantásra úgy tűnhet, vertikális kertünket bármely szekundumban lehúzhatja súlya a falról. De nyugalom! A porózus anyag könnyűsége miatt le kell vonnunk a talaj tömegét a látványból! Élő falunk így megközelítőleg 80kg/m2-t nyom (húz). Természetesen nem mindegy, milyen magasról, de abban 99%-ban biztosak lehetünk, hogy a korszerű felszerelés hatékony.

kertesz_blog_hu.jpgkertesz.blog.hu

Ami pedig a fenntartását illeti... Mielőtt slaggal a kezünkben fröcskölnénk, fontoljuk meg az automatikus öntözés lehetőségét! Ehhez csupán a ház vízvezeték-rendszeréhez kell csatlakozni. Így célirányosabban jut el a nedvesség a megfelelő mennyiségben a fallakókhoz. Víztakarékosabb és általában hidropónikus is (kiszűri a kórokozókat).

A növények túlburjánzását elkerülendő, van lehetőség átültetésre, kiültetésre. Természetesen szakember segítségét érdemes kérni ebben az esetben is.

Hol a helyük?

Minden falon! Kültéren, beltéren egyaránt. Az előnyök jelentősek! Már csak a folyamatosan megújuló, fejlődő színes természet látványa miatt érdemes telepíteni egyet. S ha ez nem volna elegendő, energiagazdaságossága is húzó erővel hathat. Legyen vertikális kertünk akár kül-, akár beltéren, a fal és a keret között lévő levegőréteg nagyszerű hő-, sőt hangszigetelőként működik, spórolva ezzel a fűtésszámlánkon, valamint zajmentesebb éjszakát biztosítva.

Ha homlokzaton képzeljük el kertünket, érdemes megemlíteni esőszűrő hatását, védve ezzel az eredeti falakat.

Mindezek mellett beltérben még további pozitív hatásokat sorolhatunk fel. A zöld növényzettel természetet, harmóniát csempészhetünk lakótereinkbe, melyek nyugtatólag hatnak. A CO2 folyamatos O2-né alakításával pedig kevésbé álmosodunk el, s könnyebben tudunk koncentrálni is.

A bevezetőben említett „vegánságról” pedig most szeretnék szólni. Az egyre divatosabb smoothiekat magunk is elkészíthetjük. A legtöbb alapanyagai a zöld levelek, friss hajtások. Ezekből, valamint a fűszerek gazdag választékából is kerülhet egy-egy parcella a konyhafalunkra.

Mi a következő lépés?

Még mielőtt ásót, kapát ragadnánk, nézzünk körbe az interneten! A következő címszavak alatt: zöldfalak, living walls, vertikális kert, függőleges kert, green walls több magyar vállalat is hirdeti ajánlatait. Ők felmérik a terepet (hely mennyisége, hőmérséklet, páratartalom, napfény, esetleg szél...), összevetik a kívánságokat a lehetőségekkel (növényfajták, növénytársítások...), s rövid időn belül (pár óra/nap, mérettől függ) már gyönyörködhetünk is megújult falainkban!

botanikart_hu.jpgbotanikart.hu

Azonban a fal többi részéről sem szabad megfeledkezni! Mosolygós kertünk felszerelését követően érdemes beiktatni egy falfestést, hiszen a fúrás-faragás kosszal jár. A siker érdekében célszerű festő szakember segítségét kérni, s talán a következő alkalommal már egyedül is menni fog!

Falra fel!

Balla Eszter

A cikk a JóSzaki.hu támogatásával jelent meg.

 

Szólj hozzá

zöld fal zöld fal készítése házilag