2016. dec 19.

Contemporary, szabadság a lakberendezésben

írta: Lakásfelújítók
Contemporary, szabadság a lakberendezésben

100_7420.JPGA munka utáni idő nagy részét otthonunkban töltjük, így korántsem mindegy, milyen hangulat fogad ott bennünket. A belsőépítészeti megoldásokon éppen olyan sok múlik, mint azon, hogy milyen lakberendezési stílust választunk. Még csak szakembernek sem kell lenni ahhoz, hogy egységes képet varázsoljunk a lakás falain belülre. Természetesen jó ízlésre mindenképpen szükség lesz, hiszen ez nélkülözhetetlen azokhoz az apró finomságokhoz, amelyek alapvetően határozzák meg a stílust. A mediterrán jellegű lakberendezés vagy a minimál stílus sokak körében kedvelt, de van valami, ami minden korábbinál népszerűbb napjainkban.

Nem más ez, mint a contemporary lakberendezési stílus.

A szónak konkrét magyar megfelelője nincs, viszont jól körülírható annak jellege. A stílus valahol a modern, a kortárs és a finom elegancia között helyezkedik el. Ez a sokszínű egységesség megjelenik a bútorok, a lakástextíliák összeválogatásakor, de a kiegészítők kapcsán is fontos szerephez jut. A tárgyakat külön-külön szemlélve sokan úgy gondolják, hogy képtelenség ezekből egy harmonikus egységet megvalósítani, de a tapasztalatok mégis mást mutatnak.

100_7386.JPG

A legfontosabb jellemzője az irányzatnak az, hogy semmilyen élénk színt nem szabad használni. A semleges környezet gondoskodik arról, hogy a különféle stílusú, formájú, árnyalatú bútorok és kiegészítők harmonikus egységgé álljanak össze. Ezt bármilyen élénk, kirívó szín megbontaná, így az ilyenek mindenképpen kerülendőek. A terek szépsége és egységessége szervesen társul a tárgyak egyedi, igényes vonalvezetésével és a színvonalas kivitelezéssel.

Akár egészen egyedi darabok is összeállíthatóak úgy, ha a színvilág passzol és ezt a fajta eleganciát tükrözi minden egyes apró részlet. A contemporary nagy hangsúlyt helyez ugyanis a részletekre. Legyen szó akár egy szoborról, akár egy falrészen elhelyezett képekről, minden tekintetben az elegancia és a visszafogott stílus kell, hogy érvényesüljenek- természetesen a visszafogott, kissé kortárs jelleget szem előtt tartva.

Gyakran felmerül a kérdés a stílusirányzat iránt érdeklődőkben, hogy milyen ingatlanok esetében bizonyul a legjobb választásnak az. A panelekben nem feltétlen mutatnak jól az ilyen terek, de a polgári lakások, a nagy belmagasságú ingatlanok szinte erre lettek kitalálva. Főként a polgári lakások esetében találkozhatunk gyakran elegáns belsőépítészeti megoldásokkal, stukkókkal, különleges formájú ajtókkal, térelválasztó elemekkel. Ezekkel kiválóan összhangba hozható a contemporary stílus.

A harmonikus belső terek nem csak az eleganciát kedvelők számára ajánlottak.

A családos lakók tetszését éppen úgy elnyerik, mint a fiatal, első lakásukat berendezőkét. A minimalista visszafogottság olyan modern megjelenéssel társul, amelynek köszönhetően az irányzat manapság nagyon divatosnak számít. A megfelelő bútorok és stílusérzék birtokában megfizethető áron kihozható, de mivel nagy hangsúly helyeződik a részletekre és a kiegészítőkre, a későbbiekben is gazdagíthatjuk az otthont egy-egy igényes, stílushoz passzoló, harmonikusan elegáns darabbal.

100_7430.JPG

A falfelületek gyakran natúr, világos árnyalatúak, melyhez jól passzolnak a szintén pasztell bútorok. Ugyanakkor a fekete és fehér kombinálásával is stílusos végeredmény születhet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a harsány színárnyalatok messze állnak a contemporary-tól. Az így megszületett tökéletes, harmonikus miliő családi összejövetelekhez, baráti beszélgetésekhez vagy éppen csendes pihenésnek is remek választásnak bizonyul.

Szólj hozzá

lakberendezés contemporary