2016. nov 28.

Lakberendezési lehetőség a polgári lakások nagy belmagasságában

írta: Lakásfelújítók
Lakberendezési lehetőség a polgári lakások nagy belmagasságában

konyha-konyhabutor_1.jpgA régi polgári lakásokat sokan elkerülnék, hiszen ezek néha már túlontúl magasak, ennek következtében pedig nehéz és költséges is őket felfűteni, ezen felül pedig a megfelelő berendezésük is gondolkodóba ejtheti a tulajokat.

Azonban, ha sikerül jó áron találni egy ilyen lakást, és a fűtéssel sincsenek problémáink, akkor érdemes fektetni egy ilyen otthonba, hiszen néhány lakberendezési tippel csodásan fog festeni az új lakásunk.

A lakberendezés során általában az jelenti a nagyobb problémát, ha túl kicsi az otthonunk, hiszen ilyenkor nagyon körültekintőnek kell lennünk abból a szempontból, hogy mégis milyen bútorokat tudunk majd abba bepakolni úgy, hogy ne tűnjön minden túlzsúfoltnak.

Ugyanígy fogós kérdés szokott lenni az is, hogy mihez is kezdhetünk a túl alacsony belmagassággal, hiszen ilyenkor el kell érnünk valahogy, hogy optikailag magasabbnak és tágasabbnak hassanak a terek. Azonban ugyanígy körültekintően kell eljárnunk akkor is, ha nagy a helyiségeink belmagassága, hiszen ha nem használjuk ki megfelelően a teret, akkor az túl hidegnek és üresnek fog tűnni. Erre azonban számos különböző technika létezik, melyeket a stílusunktól és pénztárcánktól függően szabadon bevethetünk az álomotthon elérése érdekében.

halo-3.jpg

A lakberendezés során az első dolog, ami kiemelt fontosságú a térrel való machinálás szempontjából az a festés. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy milyen színűre festjük a falakat vagy éppen a mennyezetet. Alapvetően érdemes világosabb színeket használni. Jól mutathatnak például a föld színei vagy egyéb semleges színek, de fontos, hogy illeszkedjenek a bútorainkhoz is. A mennyezet színe azonban lehet valamivel sötétebb, hiszen ez optikailag csökkenteni fogja a belmagasságot. Amennyiben a falak mintázásán töprengünk, akkor semmiképpen se válasszunk függőleges mintázatot, mely optikailag tovább növelné a belmagasságot! És ha már a színeknél tartunk, akkor épp ilyen fontos a padló színe is. Nagy belmagasságnál jó hír, hogy akár sötétebb színű parketta mellett is dönthetünk, azonban fontos, hogy ne essünk túlzásba. Amennyiben a mennyezetünk már viszonylag sötét, akkor ne válasszunk hozzá túl sötét padlószínt!

A belső terek kedvünk szerint való kialakításában még sokat segíthetnek nekünk a képek is és a különféle grafikai megoldások is. Ez nincs másképp a nagy belmagassággal rendelkező polgári lakások esetében sem. Sőt, a nagy terek esetében szinte kötelezőek a nagy képek. Az okosan elhelyezett képek és festmények jelentősen képesek alakítani a helyiség méreteit, de ezen felül a stílusukat és a vonzerejüket is. Mindehhez választhatunk családi képeket, festményeket, esetleg saját készítésű alkotásokat is. A lényeg, hogy a függőleges elhelyezés helyett igyekezzünk inkább vízszintesen egymás mellé helyezni az egyes darabokat. Ezen felül azonban akár azon is elgondolkodhatunk, hogy a plafonra valamilyen grafikai megoldás kerüljön, hiszen ez nyújthat egyfajta eleganciát is a térnek.

nappali-1.jpg

A bútorzat kiválasztásánál kell talán a legóvatosabbnak lennünk, hiszen mindenképpen el kell kerülnünk a zsúfoltságot. Pláne igaz ez, ha a falakat valóban kitöltjük képekkel. A legtöbben pedig ott követnek el hibát, hogy a bútorok szintjén telepakolják a szobákat, míg a felsőbb szinteken ürességet hagynak. Ennek elkerülése érdekében érdemes három szintben gondolkodnunk, ha a nagy belmagasságú tereinket rendezzük be. Itt az alsó szint a bútoroké, ahová érdemes inkább légiesebb bútorokat beraknunk. Jó, ha inkább az egyedi bútorok mellett döntünk, mint a nagyobb egybefüggő garnitúrák mellett.

A második szint alapvetően a képeké és a festményeké kell, hogy legyen, azonban megtehetjük azt is, hogy a plafonig érő polcokat szerelünk fel, és így nagy tároló részeink is lesznek, valamint különféle dísztárgyakkal is felszerelhetjük azokat. Azonban itt is igyekezzünk elkerülni a túlzsúfoltságot! Úgy pakoljuk a tárgyakat ezekre a polcokra, szekrényekbe, hogy a gyakran használtak kerüljenek alulra, a pedig szinte soha nem használtak legfelülre. Ezáltal pedig a harmadik szint is be lesz pakolva, amely egyébként a színek szintje.

12_halo_1.jpg

Minden lakás szempontjából fontos a megfelelő megvilágítás is. A nagy belmagasságú lakásoknál érdemes minél nagyobb nyílászárókat elhelyezni, hogy minél több természetes fény szűrődjön be az otthonunkba. Ezen felül azonban igazán csodásan fog majd festeni egy jól megválasztott nagyobb csillár is a szoba közepén. Továbbá persze elhelyezhetünk néhány kisebb lámpát a falakra is, ha egy-egy bútort vagy más elemet szeretnénk kihangsúlyozni.

Ezeket a tanácsokat alkalmazva biztosak lehetünk abban, hogy az otthonunk a nagy belmagasság ellenére sem lesz zord, sőt, elegáns és igazán otthonos belső tereket alakíthatunk ki magunknak, amelyben öröm lesz élni.

Szólj hozzá

lakberendezés polgári lakások