2016. nov 15.

Miért érdemes megjavíttatni a régi patinás fa ajtókat, alakokat?

írta: Lakásfelújítók
Miért érdemes megjavíttatni a régi patinás fa ajtókat, alakokat?

ablakjavitas.jpgNapjainkban már mindenki arra törekszik, hogy a régi fa ablakokat, illetve ajtókat műanyagra vagy valamilyen más anyagra cserélje, ami sokkal modernebb, korszerűbb és stílusosabb. Ez viszont nemcsak igen költséges, hanem kockázatos is, hiszen ez okozhatja akár a helyiségek penészedését is, tehát sokkal kifizetődőbb felújítani a régi fa ajtókat, illetve ablakokat.

Az is megtörténhet, hogy a fa ajtónak, illetve ablaknak eszmei értéke van, vagyis egy családtag készítette, ilyenkor is érdemesebb inkább megjavíttatni azt, hiszen ezzel a lépéssel tiszteleghetünk azelőtt a személy előtt, aki a fa ajtót, illetve ablakot készítette. Az ablakcsere persze így elsőre sokkal kifizetődőbbnek és gyorsabb megoldásnak is tűnhet, viszont ez nem így van, hiszen a fa ajtók javítása jóval olcsóbb és hosszútávon is könnyebben lehet karbantartani a fa ajtókat, mint a mai modern kivitelezésű berendezéseket.

Fa ablakok felújítása

A leggyakoribb ablakok az úgynevezett kapcsolt gerébtokos ablakok, amelyek egyszerű zárszerkezettel rendelkeznek és lehetnek egyszárnyúak vagy kétszárnyúak. Felújításuk megfelelő szakmai hozzáértéssel könnyűszerrel megoldható, csupán egy tapasztalt és hozzáértő ablakszerelőre van szükség. A legtöbb probléma az ablakszárnyak záródásával szokott lenni, ez pedig azt eredményezi, hogy felgyülemlik a pára és a belső hőkülönbség, emiatt pedig nem tud szellőzni az ablak.

ablak-felujitasa.JPG

Télen is igen jelentős a hőveszteség amit a huzatok okoznak. Ezen persze könnyen lehet segíteni, csak arra van szükség, hogy utólag horonyszigeteljék a szárnyakat. Oda kell figyelni erre, hiszen mindig a belső szárnyakat kell az ütköztetésnél szigetelni, hiszen ezzel meg lehet akadályozni azt, hogy a nedvesség lecsapódjon a külső szárny hideg üvegén. A fa ablakok egyik másik kritikus része az üvegezés, és a legolcsóbb megoldás mindenképpen az, ha a belső szárnyakat 4 mm vastag kemény-bevonatos low-e üvegre cseréli, így a hőenergiát is meg lehet takarítani. Ha még több hőt szeretne megtakarítani, akkor pedig vékonyabb, argongáz töltésű üvegszerkezetet is lehet igényelni. Ezáltal megőrizheti féltve őrzött fa ablakait, amelyek a lakásoknak is sokkal több stílust adnak, mint egy maid modern ablakkeret.

Fa ajtók felújítása

A fa ajtókat is mindenképpen érdemes felújítani, hisze nincs is szebb egy kézzel készített fa ajtónál, aminek minden szegletében meglátszik a kemény munka. A fa ajtók felújítását az ajtó leakasztásával kell kezdeni, majd vegyünk egy darab csiszolópapírt, és távolítsuk el az ajtóról a régi festéket, vagy esetleg egy spaklival le is kapargathatjuk a régi réteget. Ezek után érdemes portalanítani az ajtó felületét, ehhez használhatunk egy ecsetet, vagy éppen egy rongyot is. Az ajtón látható repedéseket folyékony fával könnyen ki lehet javítani, egy spakli segítségével el kel kenni ezt a masszaszerű anyagot a repedéseken, mindezt pedig közepesen erős mozdulatokkal tegyük.

magas-belteri-ajto.jpg

Hagyjuk, hogy ez 1-2 órán át száradjon, majd ha megszáradt, akkor finoman át kell csiszolni még egyszer a területet, majd ismét eljött a portalanítás ideje. Ezután már le lehet alapozni a felületet aminek a száradása körülbelül 4 órát vesz igénybe. Amint az alapozó megszáradt, felkenhetjük a végső festékréteget, és már készen is van a felújított ajtó. Mindenképp érdemes tehát a régi fa ajtókat és ablakokat felújítani, hisze sokkal olcsóbb megoldás mintha újat vennénk, ráadásul mindössze néhány órát vesz igénybe, és az ajtó úgy fog kinézni akár újkorában, így nem kell napokat várnia egy új ablakra vagy ajtóra, és nem kell egy vagyont kidobnia az ablakon.

Szólj hozzá

ablakjavítás ajtó javítás