2016. nov 10.

Mit lehet kihozni egy panelből a lakás felújítása alkalmával?

írta: Lakásfelújítók
Mit lehet kihozni egy panelből a lakás felújítása alkalmával?

lakas-burkolas_1.jpgA panellakások nem örvendenek túl nagy népszerűségnek, és ez érthető is, hiszen általánosságban elmondható róluk, hogy nagyon kicsik, és a berendezésük sem túl korszerű. Azonban mindezek miatt olcsóbbak is, mint például a családi házak, amelyekben tényleg bőven akad helye. Ezen tényező miatt pedig sokan az elsődleges ódzkodás ellenére is panelt vásárolnak.

Az ellenérzéseinket érdemes is ezzel kapcsolatban mindjárt félretenni, hiszen panellakásból is lehet valóban modern és praktikus otthont varázsolni, ha nekiállunk a felújításnak, és bevetünk néhány trükköt.

A panellakás az adottságainak köszönhetően nem túlzottan átalakítható.

Ez azt jelenti, hogy általában nem áll majd módunkban falakat mozgatni, kivenni. Persze ebben lehetnek kivételek némely esetekben, de összességében elmondható, hogy azzal kell dolgoznunk, ami alapban is adott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudnánk valami különlegeset alkotni a felújítás során.muanyag-ablak_1.jpg

A legnagyszerűbb dolog, amit egy panellakás nyújthat nekünk, azok a többfunkciós helyiségek. Ennek kihasználása természetesen attól függ, hogy egyébként milyen területekkel, és milyen nagyságú szobákkal rendelkezünk, de tökéletesen összerakható például egy nappali a hálószobával, ahol esetleg még egy kis irodarészt is el tudunk különíteni magunknak. Ezen terek elválasztásához természetesen belekezdhetünk nagyobb munkába is, tehát megoldható például gipszkartonnal, de megteszi egy, a többi bútorhoz is illeszkedő szekrény vagy polc is.

Ráadásul például egy átlátható polc segítségével a tér is nagyobbnak fog hatni, mint egy valódi válaszfallal. De ugyanígy jó megoldás lehet a függöny is, hiszen bizonyos helyeken akár ezzel is megoldható a hálószoba elválasztása a lakás többi részétől. Az ajtók sem lesznek feltétlenül a barátaink, így ahol ezek nem feltétlenül szükségesek, akár nyugodtan le is szerelhetőek, hiszen ezáltal sokkal nagyobb teret kaphatunk.lakasfelujitas-szakszeruen.JPG

Amikor felújítunk egyértelmű, hogy előtérbe kerül a festés kérdése. Ezt akkor is elvégezzük, amikor új lakásba költözünk különösebb átalakítás nélkül, tehát itt mindenképpen esedékes lesz. Fontos, hogy ne használjunk nagyon erős és élénk színeket, ahogy a sötétebbeket is kerülnünk kell. Jó, ha nem használunk túl sok színt sem. Érdemes a semlegesebb, pasztellszíneknél maradni, de jó választásnak fog bizonyulni a fehér is. Ezen felül oda kell figyelni a mennyezet színére is, amelynél szintén jobb a világosabb árnyalatnál maradni, ahogy a padló esetében is.

Amennyiben a panellakásunk belmagassága megengedi, akkor igazán feldobható az otthonunk az álmennyezettel is. Ezzel akár helyiségeket is egybeköthetünk vagy elválaszthatunk egymástól. Ezen felül pedig igazán hasznosak a megvilágítás szempontjából is, hiszen csodásan mutatnak bennük a spot lámpák, amelyek megfelelő fényt tudnak a rendelkezésünkre bocsátani úgy, hogy helyet valójában nem foglalnak el a rendelkezésünkre álló térből.konyhabutor_1_1.jpg

Bár nem kifejezetten tartozik a lakásfelújítás témakörébe, de nem kerülhető meg a megfelelő bútorzat kiválasztása sem, ha a panellakásokról beszélünk. A legnagyobb átalakulást ugyanis a jól megválasztott bútorokkal érhetjük el. Ha modern bútorokkal látjuk el az otthonunkat, akkor máris másképpen fogjuk benne érezni magunkat. Fontos, hogy ezek ne legyenek túl nagyok és jó, ha többfunkciósak. Tehát válasszunk például olyan ágyat, amelyben ágyneműtartó is van, tehát pakolni is tudunk bele. Jó választásnak bizonyulhatnak a lenyitható és kinyitható bútorelemek is, melyek összecsukva teret biztosítanak, de mégis ott vannak, ha szükség van rájuk.

Ezeket a tippeket megfogadva a kisebb panellakásunkból is csodás otthont tudunk majd varázsolni.

Ha bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes lehet akár egy lakberendező megkeresése is, akinek minden bizonnyal lesznek konkrét ötletei is a mi lakásunkkal kapcsolatban! De a világhálóról merítve is számos olyan különféle praktikával találkozhatunk, amelyekből ihletet meríthetünk, és elfelejthetjük általuk az elsődleges ellenérzéseinket a panellakásokkal kapcsolatban.

A képek forrása: www.otthonteam.hu

Szólj hozzá

panelfelújítás panelfelújítás ötletek