2016. okt 09.

A tapéta szerepe a mai lakberendezésben

írta: Lakásfelújítók
A tapéta szerepe a mai lakberendezésben

halo-1.jpgMég mindig divat a tapéta...

Amikor a tapétákról van szó, rengeteg különböző stílus közül lehet válogatni napjainkban, hiszen vannak modern, extravagáns, letisztult, elegáns és látványos darabok is. A tapéták arra szolgálnak, hogy feldobják a hálószoba, a gyerekszoba, a fürdőszoba, vagy éppen a konyha hangulatát.

Ahhoz hogy egy lakás igazán harmonikus legyen, szükség van arra, hogy a falak, összefüggőek legyenek, és nagyobb felületen jelenítsenek meg egy mintát vagy valamilyen színt, erre pedig a legolcsóbb és egyben a legegyszerűbb megoldás a tapéta. A mai tapétadivat rendkívül széles, és nemcsak a különböző stílusú tapéták közül lehet válogatni, hanem a különböző anyagtípusok között is.

Napjainkban már léteznek műanyag tapéták, papír tapéták, illetve textil tapéták is, ami pedig a divatirányzatokat jelenti, természetesen létezik minimalista, retró stílusú, klasszikus, modern, illetve pop-art stílusú is. A mai lakberendezésben tehát a tapéták teszik lehetővé, hogy összhangot teremtsünk lakásunkban azáltal, hogy egy bizonyos színű vagy mintájú tapétát használunk otthonunkban.

A tapéták történelme

Az első tapétákat a reneszánsz korában kezdték el használni arra, hogy firenzei, illetve velencei villák falait díszítsék ezekkel. Azelőtt a falakat hatalmas szőnyegekkel borították be, később pedig egyre csak kezdtek megjelenni a dómbor-nyomott, festett bőrtapéták, illetve a különböző anyagokból készült tapéták, például szövetből, bársonyból, damasztból.

A legelső papír tapéta a XVI. században jelent meg. A leghíresebb tapéta stílus napjainkban is a Viles-tapéta, amely növényi rost alapú, tehát környezetbarát tapéta ami felragasztható átitatódási idő nélkül. Ami az exkluzív és különleges tapétákat illeti, a legjobb tervezők az ARTE, a Marburg, a Casamnce, valamint a Kroma.

A tapéta több mint egy egyszerű dekoráció, hisze nemcsak elengedhetetlen eleme az enteriőrnek, hanem a belső tér optikai formálására is tökéletes.

festes-tapeta.jpg

A mai lakásfelújításnak is ez az egyik legelterjedtebb és leggyorsabb formája, hiszen a falfestésre akár napokat és heteket kell várni, míg a tapétákat néhány óra alatt fel lehet ragasztani a szoba falára. A régi tapétákra rengeteg ember rémálomként gondol vissza, hiszen azokat nagy kínlódással lehetett csak leszedni, és a választék is igen szűkös volt, viszont napjainkban a tapéták teljesen új értelmet nyertek mindenki számára.

Ezektől a modern tapétáktól könnyen megszabadulhatunk, és nem kell nézni évekig ugyanazt a színt vagy mintát, hiszen egy két perc alatt ezeket le lehet húzni, és már fel is kerülhet a legújabb stílusú tapéta, ha éppen arra vágyunk. Ez a tapétacsere ráadásul rendkívül olcsó is, így alacsony áron teljesen felújíthatjuk lakásunkat anélkül hogy nagyobb erőfeszítést tennénk.

A tapéta divatot nem lehet pontosan meghatározni, hiszen minden embernek más a stílusa, és amúgy is az a lényeg, hogy ezektől a tapétáktól jól érezzük magunkat lakásunkban. A megfelelő színű és mintájú tapéta tehát bármely helyiséget képes azonnal feldobni, és ez nemcsak a hálószobákra érvényes, hiszen napjainkban már léteznek olyan tapéták is, amelyeket kifejezetten fürdőszobáknak és konyháknak gyártottak.

Ha pedig egy fél év vagy néhány hónap alatt megunjuk ezt  tapétát akár azonnal meg is szabadulhatunk tőlük percek alatt és egy új tapétával teljesen más hangulatot teremthetünk lakásunk bármely helyiségében.

A tapéták tehát rendkívül fontos szerepet játszanak a mai lakberendezésben, hiszen nagyon praktikusak, kedvező áron kaphatóak és esztétikusak is egyaránt, aminél többre senki sem vágyik.

Szólj hozzá

tapéta tapétázás