2016. júl 02.

Idei lakáspiacról: Egyre költségesebb újonnan befektetni?

írta: Lakásfelújítók
Idei lakáspiacról: Egyre költségesebb újonnan befektetni?

2014-ben az ingatlanpiaci árak azelőtt nem tapasztalt mélypontra kerültek, így aki az akkori alacsony árakon vásárolt ingatlant befektetési célból, az a 2015-ös árrobbanás hatására jó hozammal számolhatott.

penz.jpgEgy év alatt, országos szinten, a panellakások négyzetméterének átlag ára 63,4 százalékkal emelkedett, ezáltal idén januárban a négyzetméter ára meghaladta a 243.000 Ft-ot. A rendelkezésre álló statisztikákat felhasználva nézzük megröviden mi változott január óta!

Befektetés szempontjából az ingatlanpiac fontos részét képezik a tégla és panellakások.

Országos szinten, januárról májusra előbbi esetében 3,5 százalékos, míg utóbbinál 1,7 százalékos növekedés volt megfigyelhető. A tavaly ilyenkor tapasztalható kiugró tendencia az árakat illetően mérséklődni látszik, ám az emelkedésfolyamatos. Az említett ingatlantípusok árai májusra hasonló értékeket értek el, mint a 2008-as válság előtti mutatók.

Az előző évben számos helyen olvashattunk az árnövekedést részben okozó befektetői kereslet erősödéséről. Legnagyobb hatása Budapesten volt megfigyelhető, ahol jelenleg az elérhető lakások közül a kiadó lakások aránya mintegy 9,3 százalékra becsülhető.

arak-majus.jpg
Forrás:
Ingatlannet.hu

Jelentősebb fellendülés az új lakások piacán várható,a CSOK hatására ugyanis megugrott a kereslet és az új beruházások száma, így az elkövetkezendő két évben egyre több új otthon készül majd el. Legyen szó befektetési vagy magán célra vásárolt lakásról, az aktuális jogi szabályozásról, az igényelhető támogatásokról, valamint az ingatlanpiacon uralkodó árakról mindenképpen érdemes naprakész információkkal rendelkezni, hiszen egy rossz döntés következtében nem várt mértékben csökkenhet pénztárcánk vastagsága.

A fővárosban januárról májusra a téglalakások négyzetméterének ára 5,9 százalékos növekedést produkálva átlagosan 479.999 Ft volt, míg panellakások esetében, ugyanezen időszak alatt, 8,7 százalékot növekedve májusban átlagosan 315.451 Ft-ba került egy négyzetméter. Azt azért fontos kihangsúlyozni, hogy ezek a számok átlagos értékek, az árak kerületenként jelentős mértékben eltérőek lehetnek.

Szerző: Ingatlannet blog

Szólj hozzá

ingatlanpiac lakáspiac ingatlanbefektetés