2015. dec 16.

Gipszkarton mennyezet szerelése házilag

írta: Lakásfelújítók
Gipszkarton mennyezet szerelése házilag

Azért jobb, ha szakemberre bízza a gipszkartonozást.

vilagitas_1.jpgA gipszkarton használata napjainkban igencsak elterjedt, egyre többen vannak, akik kizárólag gipszkartonok alkalmazásával újítják fel lakásukat.

Ez nem is csoda, hiszen ezzel a különleges anyaggal hihetetlenül gyorsan, egyszerűen és hatékonyan lehet dolgozni, ráadásul még olcsó is. A másik óriási előnye az összes többi építkezési anyaggal szemben, hogy nem igényel különösebb szakértelmet a használata, éppen ezért ha bármilyen változtatást szeretne megvalósítani az otthonában, nem kell mindjárt többéves tapasztalattal rendelkező, magas munkabérrel dolgozó munkások után néznie. A gipszkarton segítségével akár Ön is átalakíthatja a lakását, méghozzá rekordidőn belül!

A gipszkartonnak komoly hasznát vehetjük az otthonuk csinosítgatásában, mivel egy olyan sokoldalú anyagról van szó, amelyből készíthetünk válaszfalat, előtétfalat, beépített tetőteret, boltívet, kiálló polcokat, valamint álmennyezetet is. Ez utóbbi több esetben is előnyös lehet, például, ha elégedetlenek vagyunk a házunk magasságával, akkor a beltéri magasságot csökkenthetjük egy gipszkartonból készült álmennyezet segítségével, így kisebb lesz a fűtendő terület is. A gipszkarton továbbá kitűnő választásnak minősül abban az esetben is, ha szeretnénk hő- vagy hang-szigetelni a lakásunkat, de akkor is érdemes alkalmaznunk, ha szeretnénk elrejteni a vezetékeket, valamint hasznosak a födém takarása szempontjából is. Ezen anyag felhasználásával rejtett-, valamint hangulatvilágítást is létrehozhatunk, de a kazettás álmennyezet is könnyedén kivitelezhető a gipszkarton segítségével.

Most pedig lássuk, hogyan is kezdhetünk hozzá az álmennyezet gipszkartonból való elkészítéséhez!furdoszoba-almennyezet_1.jpg

Mindenek előtt fontos tudnunk, hogy a különböző födémek esetében különböző szerkezeti megoldásokat kell alkalmazni. Ahhoz, hogy belefoghassunk a munkálatok kivitelezésébe, előbb be kell szereznünk a következőket: értelemszerűen szükségünk lesz gipszkarton lapokra, gipszkarton lécre, UD 30-as profilra, műanyag beütő dübelre, 35-ös és 55-ös gipszkarton csavarra, függesztő pálcára, öntapadó üvegszövetre, hézagkitöltőre, valamint rugósfüggesztőre.

Abban az esetben, ha a mennyezetet csupán burkolni kell, direkt függesztőket fogunk használni.

A direkt függesztő segítségével felszerelt álmennyezet esetében a tartószerkezetet képező CD profilokat a direkt függesztőkhöz csavarozzuk, amelyet előtte közvetlenül a mennyezethez kell szerelnünk. Első lépésként jelöljük ki az álmennyezet síkját a falon, figyelembe véve a lapburkolat vastagságát is. Ha ez megvan, akkor minden falra jelöljük ki az álmennyezet kerületét a zsinór, vagy a profil és vízmérték felhasználásával. Ezután a szoba körítő falaira helyezzük fel az UD profilokat, amelyek között 800 mm távolságot érdemes hagyni. Ügyeljünk arra, hogy amikor felszereljük a direkt függesztőket, akkor azok egymástól számított távolsága legfeljebb 1000 mm legyen a CD profilok hosszirányában. Ezt követően toljuk a CD profilokat az UD profilokba, majd az egymás mellett lévő CD profilok csatlakozásait legalább 1200 mm-rel, azaz egy lap szélességével eltoljuk. Ezután a lapokat a CD és UD profilokhoz rögzítjük a gyorsépítő csavarok felhasználásával. Ha ez megvan, akkor utolsó lépésként jöhet a hézagolás.

Mindenképp ügyeljünk arra, hogy betartsuk a függesztők közötti megfelelő elhelyezési távolságot. Azt is fontos észben tartani, hogy abban az esetben, ha túlterheljük a függesztőket, a profilok és a függesztők egyaránt deformálódhatnak.

Szólj hozzá

gipszkartonozás gipszkarton álmennyezet