2015. dec 02.

A lakásvilágítás megtervezésének alapszabályai

írta: Lakásfelújítók
A lakásvilágítás megtervezésének alapszabályai

A lakásvilágítás a lakberendezés része

A lakásunk megvilágítása egy nagyon fontos pontja a lakberendezésünknek.

vill-2.jpgSokan követik el azt a hibát, hogy a bútorzat kiválogatása mellett nem fektetnek kellő hangsúlyt a lámpák, égőtestek megválasztására, holott ezek legalább annyira öltöztetik otthonunkat. Még inkább fontos ez, ha lakásunk kisebb, és kevés természetes fény jut be egy-egy szobába.

Természetesen a lakásvilágítás a konyhától a fürdőszobáig teljesen eltérő lehet. Nem rakhatunk minden lakórészbe ugyanolyan égőtesteket, hiszen ahogy ezeknek is, a szobáknak is saját céljuk és rendeltetésük van. A konyha megvilágítása például nem csak esztétikai szempontoknak kell, hogy megfeleljen. A háztartás munkavégző területeként fontos, hogy a központi megvilágítás mellett a konyhapultjaink is elegendő és megfelelő fényt kapjanak.

Érdemes kifejezetten erre a célra készült pultvilágítót vásárolni, melyet a felső szekrénysor alá, a falra szerelünk fel. Válasszunk mindig jó színvisszaadású fényforrást, hiszen ezzel elkerülhetjük az esetleges tévedéseket, például nem látjuk tőle a még jó élelmiszereket romlottnak. Elkerülendőek azonban a napjainkban divatos felső szekrénysor párkányán elhelyezett fényforrások, melyek bár a konyhabútorunkat kihangsúlyozzák, de a konyhapultot már nem világítják meg.

vill-3.jpgAz étkezőasztalunkat, akárhol is kapjon helyet a lakásunkban, minden esetben lássuk el külön világítással! Egy mennyezeti csillár ideális választás erre a célra, ám figyeljünk arra, hogy ne lógjon le annyira, hogy az asztalhoz ülve ne lássuk tőle vagy fényétől a velünk szemben ülőket!

Otthonunk másik, talán egyik legfontosabb pontja a nappali. Itt fogadjuk a vendégeket, itt ülünk le a családdal, tévét nézünk, zenét hallgatunk, olvasgatunk, vagy csak pihenünk egy kicsit. Így ennek a több funkciót is ellátó helyiségnek természetes, hogy többféle fényforrással is rendelkeznie kell. Válasszunk központi fényforrásnak egy a mennyezet közepén elhelyezkedő csillárt, majd emellett helyezzünk el több egyedi funkciójú lámpát is a szobában (állólámpa, olvasólámpa, hangulatvilágítás)! Kisebb nappali esetén még inkább fontos a kisebb részek külön-külön való megvilágítása. A különböző lámpák maguk is dísztárgyakként funkcionálnak, így érdemes szín, forma és anyag szempontjából is megválogatni őket.vill-1.jpg

Az előszoba is kapjon megfelelő megvilágítást! Mivel otthonunkba belépve ez az első helyiség, amivel találkozunk, ennek a szobának árulkodnia kell a lakás többi részéről, barátságosnak és hívogatónak kell lennie! Fontos tehát, hogy elég fény fogadjon minket. Alacsony helyiségben inkább spotokat helyezzünk el, magas beltér esetén azonban a függő lámpák mellett is dönthetünk. Bármelyiket is válasszuk, figyeljünk arra, hogy a lehetőleg sárgás vagy fehér fény ne tükröződjön vissza a tükörből!

A hálószobánk megvilágítása szintén attól függ, hogy milyen funkciókat lát el. Vannak, akik csak alvás gyanánt használják, azonban gardrób szoba hiányában a legtöbben a ruháikat is itt tárolják. Ebben az esetben nem elég egy kevesebb fényt adó hangulatvilágítás. Olyan fényforrást kell választanunk, amely a szekrényeinket is jól láthatóvá teszi. Akadnak szép számban olyanok is, akiknek munkavégzés helyeként is szolgál ez a szoba. Ilyenkor általában egy íróasztal is tartozik a berendezéshez. Ha ez az eset áll fenn, akkor mindenféleképpen helyezzünk el egy olvasólámpát is erre az asztalra! Sokak számára azonban az öltözőasztalka is elengedhetetlen kelléke a hálószobának. Ennek a fényellátása is fontos. Kapjon a tükör külön megvilágítást mindkét oldaláról, lehetőleg olyat, amely természetes fényt kölcsönöz, így a hölgyek által feltett smink nem fog mást mutatni az utcára lépve sem.

Ajánlatos, hogy fürdőszobánk központi megvilágítása szórt fényű legyen, így elkerülhetjük az árnyékolást, amely mellett nehézkes a sminkelés és a borotválkozás is. A fürdőszobai tükör megvilágítása egyébként is fontos. Itt is mindkét oldalról világítsuk meg azt! A többi helyiséggel ellentétben pedig itt a hidegebb fények jobb érzetet nyújthatnak, hiszen nagyobb tőle a tisztaságérzetünk.

Bármelyik lakrészünkről is legyen szó, válasszunk mindig olyan lámpákat, csillárokat, amelyek tükrözik ízlésünket, és jól beilleszthetőek az adott helyiség stílusvilágába! A jól megválasztott világítással nemcsak látásunkat segíthetjük, hanem lakásunkat is optikailag tágasabbá és otthonosabbá varázsolhatjuk.

Szólj hozzá

villanyszerelés lakásfelújtás lakásvilágítás