2015. júl 25.

Hogyan világítsuk meg a lépcsőt?

írta: Lakásfelújítók
Hogyan világítsuk meg a lépcsőt?

Praktikum és design a lépcsővilágításban.

lepcsovil.jpgA többszintes családi házak, a galériázott lakások felújítása alkalmával jellemzően sokat költünk a lépcsőkre. A lépcsők szerkezeti elkészítésén túl a lépcsők burkolására is, mint az egyik fontos design elemre különösen nagy figyelmet fordítunk. Mért ne fordítanánk nagyobb figyelmet a lépcsővilágításra is?

A lépcsővilágításnak is elsősorban a funkcióját kell ellátni, de ettől még lehet praktikus és hangulatos is. Célszerű a hagyományos mennyezeti, vagy fali lámpákat meghagyni, kiegészítve valamilyen praktikus designvilágítással.

A lépcsőfokoknál alkalmazzunk bátra rejtett, él, vagy helyi világításokat az ízlésünknek és a designnak megfelelően. A világítások vezérlése terén is több lehetőség közül választhatunk. Mivel ezek a helyi világítások alkalmasak a lépcsőn való közlekedéshez már elegendő fény biztosítására, így érdemes automatizálni a működtetését. A lépcső végeinél elhelyezett mozgásérzékelőkkel még kapcsolnunk sem kell ezeket a lámpákat.in-built-lights-for-staircase.jpg

Hogyan építsük ki a lépcsővilágítást?

A felújítások, átépítések alkalmával a villanyszerelő elvégzi a kábelek kiépítését, és a burkolások, a burkolatok felhelyezése után beszereli a lámpákat. Ehhez azonban szükséges, hogy már munkák megkezdése előtt kiválasszuk a lámpák típusát, darabszámát, és helyét. Szükséges, mert a szakszerű elektromos szerelés, a burkolatok kialakítása csak ezek ismeretében történhet meg.lepcso-vilagitas-anro.jpg

Jól tesszük hát, ha már a tervezgetés előtt ellátogatunk a lámpákat forgalmazó üzletekbe, portálokra és kiválasztjuk a számunkra megfelelőt. Megvásárolni őket már ráérünk közvetlenül a felszerelésük előtt.

Szólj hozzá

világítás lakás design led világítás lépcsővilágítás