2015. júl 12.

A lakásfelújítás az építőipari tevékenység?

írta: Lakásfelújítók
A lakásfelújítás az építőipari tevékenység?

Az építőipar teljesítménye csökken, miközben a lakásfelújítások ezerrel dübörögnek.

tervezes.jpgAz építőipar statisztikája.

A statisztikák szerint az építőipar teljesítménye erősen hullámzik, és most egy hullámvölgy leszálló ágán van. Ez nem igaz a lakások felújítására.

Igaz a statisztikák többnyire az építőipari beruházások költsége, a befizetett Áfa alapján készülnek, így a nagy állami beruházásokat képezik le. A lakásfelújítások ebben nem sok vizet zavarnak.

Mivel a lakásépítések, a lakópark beruházások gyakorlatilag nullához közeli szinten vannak, az építőipar teljesítményéről szóló statisztikákat nevezhetnénk az állami infrastrukturális beruházások kimutatásának is. Annál is inkább, mert az ilyen hatalmas kivitelezésekre pozicionált vállalkozások az állami megrendelések közötti szünetekben vegetálnak.

Mi a helyzet a lakásfelújító vállalkozásokkal?

Igaz, a lakásfelújítás kivitelezések piacán jelen van a szürkegazdaság, a minimálbér, a részmunkaidő, de valós munkát ad az embereknek, a többi pedig a NAV dolga. Az is igaz, hogy itt nincsenek hatalmas bevételek, adó, és ÁFA befizetések, de nem jellemző a körbetartozás.epitoipari-kivitelezes.jpg

Ha ezeket a vállalkozásokat egy kicsit jobban támogatná az állam, komoly pillérei lehetnének a gazdaságnak. Mondhatnánk, hogy itt a „Növekedési Hitelprogram”, de ezzel igazából nincsenek ezen, kivitelező vállalkozások kisegítve. A növekedéshez nem a hitel kell, és főleg nem ilyen szigorú feltételekkel. A cégeknek, többnyire a kicsiknek marketing és szervezetfejlesztési ismeretekre, irodára, számítógépekre, szoftverekre lenne nagyobb szükségük, és természetesen egy becsületesebb, a hiénáktól mentes piaci környezetre. A kivitelezéshez már értenek, és a többit már megoldanák maguktól.lakasfelujitas.JPG

Szólj hozzá

építőipar lakásfelújítás