2015. máj 31.

Mikor hívunk ablakdoktort?

írta: Lakásfelújítók
Mikor hívunk ablakdoktort?

Ablak, ajtó! Javítás vagy csere?

Ez a kérdés leginkább a régi polgári lakások felújítása alkalmával időszerű.

ablakjavitas-2_1.jpgSajnos a válasz többnyire az, hogy nem elég gyakran. Nem tudatosul bennünk, hogy ezekkel a régi díszes faborítású ablak, ajtókeretekkel, hatalmas ajtókkal, ablakokkal micsoda kincs van a birtokunkban. Sajnos egyre kevesebb olyan asztalos szakember van, aki rendelkezik tudással és gyakorlattal a régi nyílászárók javításához, és vállalja is ezeket a munkákat.

Ezek a csodálatos nyílászárók gyakran rendkívül rossz állapota az elmúlt évtizedek hiányos felületkezelésének a következménye. Egyik-másik már csak nehezen és költségesen javítható. Ez nagy baj, mert egy hasonló új ablak, vagy beltéri ajtó legyártása nagyon költséges. A lakástulajdonosok sajnos inkább az olcsóbb nyílászáróval történő cserét választják. Az ablakokat kicseréltetik „modern” műanyag ablakokra, a gyönyörű hatalmas ajtókat pedig tömeggyártásban készülő kisebb ajtókkal és a méretkülönbség helyét egyszerűen befalazzák.ajto-javitas-2.jpg

Gyakori ajtó és ablakhibák.

Az asztalosmesterünk (www.ablak-ajtodoktor.hu) elmondása szerint, az ilyen régi ablakok esetében mindig cserélni kell a szárakat, és a vízvető léceket az ablakszárnyak pászítása, illesztése mellett. A belső ajtók esetében szintén a zárcsere, az illesztés a legszükségesebb. Az ablakok, ajtók állapotától függően előfordulhat még a sérült, elkorhadt részek cseréje. Az ablakok esetében célszerű még egy szigetelőgumi utólagos beépítése is.

ablakjavitas-1.jpg

ajto-javitas-1.jpg

A szükséges asztalos munkák elvégzése után jöhet a régi többrétegű festékeke eltávolítása, a kisebb felületi hibák gittelése és a nyílászárók mázolása. Ha cseréljük az üvegeket is, akkor azt a mázolást megelőzően szükséges megtenni. A javítások, a lelkiismeretes felületkezelés után a nyílászáróink újabb 10-15 évig használhatóak, és szépek lesznek.

Ne hagyjuk a régi értékes nyílászáróinkat gondozás, karbantartás nélkül. Néhány évente nézessük át egy szakemberrel, és az apróbb hibákat javítassuk meg időben.

Szólj hozzá

ablak javítás ajtó javítás