2015. máj 08.

Ha gázkazán, akkor csak kondenzációs

írta: Lakásfelújítók
Ha gázkazán, akkor csak kondenzációs

A hagyományos gázkazánok felejtősek

gaz-futes.jpgEgyre többet hallani a 2015 szeptember 26. dátumot, amely után csak korlátozottan hozhatóak forgalomba az Unió tagállamaiban azok a kombinált, és helyiségfűtő berendezések, amelyek hatásfoka nem éri el a 86%-ot.

Ezen követelményeknek a gázkazánok esetén az úgynevezett kondenzációs kazánok felelnek meg.

A szakmai szervezetek, a minisztérium, és természetesen a kazángyártók és forgalmazók lobbistái még egyeztetnek egy átmeneti, türelmi időszakról.

Itt gyakorlatilag a már legyártott, de az elvárásnak nem megfelelő készülékek kifuttatásának idejéről van szó.

Mibe kerül egy kazáncsere ezután?

A kérdés azonnal felvetődik, és elhangzanak milliós összegek is. A régi vicc jut eszembe „Hát akinek még biciklije sincs!”.

Sajnos ez a jellemző ránk, hogy amikor az Unió a turbós kazánokat akarja energiatakarékosabbra cserélni, az intézkedés nálunk még a kéményes kazánokat (De nevezik „helyiség levegőtől függő működésű”, vagy „nyitott égésterű” kazánnak is.) találja.

Nézzük mi, mennyibe kerül a kazáncsere egy hagyományos cirkó cseréje esetén!

A kazáncsere költsége ma. Ha a régi hagyományos kazánt szeretnénk kicserélni, és a hivatalos utat választjuk, és elvégeztetjük a kéményvizsgálatot, a tervezést, akkor kiderül, hogy szinte lehetetlen megfelelnünk az előírásoknak. Az egyetlen megoldás a zárt égésterű (turbós) gázkazán. A kazán is drágább, de szükséges a kémény bélelése. Itt valóban elszaladhat a bekerülési költség félmillió forint fölé is. Cserébe megszabadulunk attól az időzített bombától, amit szénmonoxid mérgezésnek hívunk. Eddig csak a biztonságunkról volt szó, nem az Uniós szabályzásról.remeha-quinta-pro-45.jpg

A kazáncsere költsége 2015 szeptember 26. után. Az előző költségekre még rárakódik a kondenzációs kazán magasabb ára, és a kondenzvíz elvezetésének költsége. Ez plusz 150-200 ezer forintot jelent, de ennek a megtérülési ideje akár 2-3 évben is mérhető. Mi az utóbbit köszönhetjük az Uniónak.

A kazáncsere témát még fojtatjuk. A következő cikkben megkérdezzük a Budai Gázszerviz Kft. szakemberét a kondenzációs kazánokkal kapcsolatos tapasztalataikról.

Szólj hozzá

gázszerelés kondenzációs kazán kazáncsere Budai Gázszerviz Kft.