2015. ápr 27.

Egy képzelt panelfelújítás valóságos költségei – Második rész – A gépészet.

írta: Lakásfelújítók
Egy képzelt panelfelújítás valóságos költségei – Második rész – A gépészet.

Panelfelújítás árak - II.

Folytassuk a képzelt panellakásunk felújítását, most már az építéssel.

panel-villanyszereles-kapcsolo-1.JPGA lakásfelújítás technológiai sorrendjének megfelelően következik a víz-, és a villanyszerelés.

Ezeket a szereléseket közkedvelten úgynevezett kiállásokra árazzák be a kivitelezők. A víz esetében a hideg-melegvizes csapokhoz két, míg a csak hideg-vizes csapokhoz egy kiállást számolnak, plusz a lefolyó kiállások.

A panellakások esetében nagy eltérések nincsenek. Számolunk mosdót, kádat vagy zuhanyzót, mosógépet, WC-t, mosogatótálcát. A mosogatógép nem jelent új kiállást, hiszen általában a mosogatótálcához kötjük be.

Igaz, a radiátorok cseréjével nem számoltunk, de a fürdőszoba kád alatti regiszterét (ahol ilyen van) nem lehetett kicserélni. A teljes felújítás keretében, most helyette egy törölközőszárítós radiátor kerül beépítésre.

torolkozo-szarito.JPG

A panellakások villanyszerelése tekintetében már nagyobb eltérések lehetnek a kiállások számában igénytől függően. Átlagosan 50-60 elektromos kiállás között számolhatunk a kapcsoló, lámpa, dugaljak, és TV, internet végpontok számával. Esetenként szükség lehet a hálózat szolgáltatói oldalának bővítésére, ami szintén megjelenik a villanyszerelési kivitelezés költségek között.

panel-villanyszereles.JPG

lakas-eloszto.jpg

A víz-, és villanyszerelési árak esetében nagy ingadozás tapasztalható a kivitelező, a minőség, a garanciavállalás függvényében. Mi egy átlagárral számolunk most, amiből ezek a munkák elvégezhetőek jó minőségben és az érvényes szabványoknak megfelelően.

  • A vízszerelés költsége (fürdőszoba és konyha) Kb: 250 000 Ft.
  • A fürdőszobai fűtés átalakítás törölközőszárító radiátornak Kb: 40 000 Ft.
  • A villanyszerelési költség a teljes elektromos hálózat cseréjével, új lakáselosztóval Kb: 700 000 Ft.

Ezek az árak tartalmazzák a kivitelezési anyagköltséget és munkadíjat. De, nem tartalmazzák a szerelvények (kapcsolók, szaniterek, csapok, radiátor stb.) árait.

A gépészeti felújítás költsége tehát 990 000 Ft-ból jön ki.
Hozzáadva a bontási költségeket (415 000 Ft.) már 1 405 000 Ft-nál tart a képzeletbeli 68 négyzetméteres panellakásunk felújítása, és a kivitelezési időből eltelt 1,5-2 hét.

A következő részben elkezdhetjük az aljzatbetonozásokat, aljzatkiegyenlítéseket és a panelfalak javítását.

Szólj hozzá

villanyszerelés panelfelújítás vízszerelés panelfelújítás árak