2015. ápr 13.

Ha tavasz, akkor lakásfelújítás!

írta: Lakásfelújítók
Ha tavasz, akkor lakásfelújítás!

Filléres ötletek a nappali felújítására

Tavasszal a legtöbben már gondolkozunk az esedékes lakásfelújításon, sokan már télen megtervezték, hogy mi mindent szeretnének ebben az évben alakítani a lakásukon, hogy az még szebb, még otthonosabb legyen, és még jobban tükrözze a tulajdonosai ízlésvilágát.

Ezúttal a nappali felújításához adunk néhány megfontolandó és költségtakarékos ötletet.

nappali_1.jpgA nappali a lakás egyik központi helyisége, gyakorlatilag itt töltik a családtagok a legtöbb időt, leszámítva a hálóhelyiségeket. Ennek megfelelően a nappali jobban használódik, a bútorok nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, cseréjükre talán gyakrabban kerül sor, mint a többi helyiség bútorainak esetében. Funkcióját tekintve meg kell felelnie a kikapcsolódási lehetőségek alternatíváinak, és ahhoz, hogy szívesen töltsük ott a szabadidőnket világosnak, barátságosnak, otthonosnak és kényelmesnek kell lennie. Mivel a vendégeket is ide invitáljuk általában, nem árt, ha jó benyomást kelt, tükrözi a stílusunkat, legyen az klasszikus vagy modern, fiatalos.

Ha belevágunk a nappali felújításába vagy átalakításába a fenti szempontokat mindenképpen figyelembe kell vennünk.

Tervezzük meg!

A nappali felújításának, mint minden más helyiségének is, első lépése az alapos tervezés, a kivitelezést jól átgondolt terveknek kell megelőznie. Ki kell gondolnunk a nappali színvilágát, a falak vagy a tapéták színét, mintázatát (erről bővebben olvashatunk a www.tapetauzlet.org honlapon), majd az ahhoz illeszkedő bútorokat, kiegészítőket, textíliákat és megvilágításokat is. Manapság nagyon divatos, amikor csak egy-egy fal, vagy falrészlet van egy szélesebb tapétacsíkkal dekorálva, igen modern és exkluzív külsőt kölcsönöz a nappalinknak. Ha teljes átalakításban gondolkodunk, akkor fontoljuk meg, hogy érdemes-e gipszkartonból polcokat, falmélyedéseket kialakítanunk, ugyanis ez a megoldás ma igen népszerű, és a sablonos megoldásokat ezzel kiküszöbölhetjük, egyedi megjelenést adhatunk nappalinknak. Ugyancsak előre meg kell terveznünk a világítórendszerek helyét, minden nappali megkíván egy központi világítást (csillár), ám meleg hatást érhetünk el helyi megvilágítások alkalmazásával is.

tapeta-diszites.jpg

Apró változtatásokkal az új nappaliért

Ahhoz, hogy a nappalink új külsőt kapjon, nem szükséges az összes bútort lecserélnünk, elegendő, ha megváltoztatjuk az elrendezésük módját, vagy feldobjuk őket egy-egy a fallal harmonizáló textíliával. Egy új függöny szintén sokat jelenthet az összhatás tekintetében. Ha a padlót is szeretnénk kicserélni, akkor ne feledjük, hogy annak mintázatát és színeit is hangoljuk össze a bútorokéval, hiszen csak így kaphatunk majd kellemes összhatást.

A nappali berendezésénél mindig tartsuk szem előtt, és törekedjünk arra, hogy szellős, átlátható teret kapjunk inkább, mint túlzsúfoltat: ma már nem annyira divatosak a hagyományos szekrénysorok, melyek a sok és nagy felületű ajtóval agyonnyomják a teret, válasszunk inkább nyitott polccal rendelkező, elemes szekrénysort, amelynek szabadon variálhatók az egyes tagjai, rendelkezik TV-tartóval, nyitott polcokkal, vitrines megoldásokkal. A vitrinekbe és a polcokra ízlésesen helyezzük el a tárgyainkat, melyek szintén harmonizálnak egymással, és legyen inkább kevesebb tárgyunk, hiszen a tárgyak sokasága is a zsúfoltság érzetét kelti.tapeta.jpg

Szólj hozzá

tapétázás nappali lakásfelújtás