2015. már 20.

Beltéri ajtók – Hová lett a küszöb?

írta: Lakásfelújítók
Beltéri ajtók – Hová lett a küszöb?

Megszűnt az ajtóküszöb funkciója?

kuszob.jpgA beltéri ajtók gyártási és beépítési technológiájának fejlődése lehetővé tette a küszöb mellőzését.

Valóban szükségtelenné vált a küszöb a modern beltéri ajtók esetében. Az ajtóküszöb funkciója az ajtótok összetartása, illetve a helyiségek közötti padlóburkolatok elválasztása volt.

Mivel a korszerű beltéri ajtók utólag (festés, burkolás után) kerülnek beépítésre, és a tok rögzítésének technológiája is megváltozott, így a küszöb tartási funkciója szükségtelenné vált. A helyiségek padlóburkolatát a különböző burkolatváltókkal esztétikusan el lehet választani, így igény sincs a küszöbre.

 

ajtok.jpgVan még az ajtóküszöbnek egy kevésbé emlegetett funkciója, amire ritkábban van igény a beltéri ajtók esetében, ez a hang és a levegő terjedésének lezárása. Ebben az esetben is van mód a küszöb mellőzésére. Az ajtólapba épített úgynevezett automata küszöb az ajtó becsukásakor automatikusan az ajtólap alatti rést.

Miért jó nekünk, ha nincs küszöb?

Azon kívül, hogy a burkolatváltókkal esztétikusabban tudjuk elválasztani a különböző burkolatokat, illetve bizonyos helyiségeket tudunk egybe, folyamatosan burkolni, a küszöb időszakos felületkezelését is megspóroljuk.

padloburkolatok_1.jpg

Mivel a küszöb igénybevétele nagyobb az ajtó egyéb részeihez képest, ráadásul még mechanikai sérüléseknek is ki van téve, másként kell kezelni az ajtó egyéb felületeihez képest. A mai beltéri ajtók már nem igényelnek rendszeres felületkezelést, festést, de a küszöb igen.

Ha mégis szeretnénk küszöböt.

Természetesen, akinek fontos az ajtóküszöb megléte, mert megszokta, mert úgy találja kényelmesnek, annak van lehetősége a modern ajtók esetében is küszöböt beépítenie.

kuszob-beepites.jpg

alu-kuszob.jpgA küszöböt célszerű az ajtó beépítése után beszerelni, a megfelelő kopásálló felületkezeléséről érdemes a beépítés előtt gondoskodni. A burkolás alkalmával számolni kell vele, a helyét ki kell képezni a magasságok figyelembe vételével.

Választhatunk fa, vagy alumínium küszöböt, sarkosat vagy íveset a kínálat itt is nagy. Az ajtó tok szélességével azonban kalkuláljunk a választáskor.

 

Szólj hozzá

ajtó küszöb beltéri ajtó