2015. már 03.

Régi polgári lakások ma

írta: Lakásfelújítók
Régi polgári lakások ma

Nagy belmagasságú lakások berendezése

polgari-nappali.jpgHazánkban még kevéssé elterjedtek, de külföldön már nagy népszerűségnek örvendenek a loft lakások, amelyekre a nagy terek és a szintén nagy belmagasság a jellemzőek. Ha azonban ez utóbbiról van szó, akkor nálunk is vannak szép számmal olyan ingatlanok, melyek esetében akár 4-5 méteres belmagasság is várja a lakásba lépőket.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miként lehet ezt optimálisan kihasználni? Milyen lakberendezési megoldások mutatnak ilyen magasság esetében a legjobban?

Ezek a lakások egyedülálló szépséggel rendelkeznek és hatalmasnak tűnnek legfőképpen a nagy belmagasságnak köszönhetően. Míg az illúzióhatással és a természetes fény, nyugtató hatásával találkozhatunk ezekben a lakásokban, addig nagyon sokan nem a megfelelő lakberendezési elveket alkalmazzák a felújítás során.

nappali-stilusosan.jpg

A régi polgári házak kapcsán nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem csak a galéria kialakítása jelenti az egyetlen megoldást, hanem a megfelelő színek, bútorok és kiegészítők ideális kiválasztása:

  • A falak színeinek kiválasztásakor érdemes a föld vagy semleges színeket alkalmazni, amik illeszkedni fognak a kiválasztott bútorokhoz, kiemelve azokat.
  • A burkolatok megfelelő kiválasztása éppolyan fontossággal bír, mint a falszínek kiválasztása. A parketták és svédpadlók választéka határtalan. Ekkora belmagasságnál nem feltétlenül kell világos padlót választanunk, nyugodtan választhatunk sötétebb árnyalatú padlót is. De a régi parketta felújításától sem szabad elzárkózni.
  • Ha mennyezetünk sötétebb színű, mint az oldalfalak, javaslott világosabb színű parkettát alkalmazni. Így vizuálisan csökkentjük a magas belmagasságot.
  • A nyílászárók színének kiválasztásakor törekedjünk szintén semleges színre, lehetőleg fehérre, ami minden más színhez illeszkedik.

A lakás berendezésekor sajnos, legtöbben ott követik el a hibát (vagy hibák sorozatát az egész lakásban), amikor a helyiséget csak vízszintesen rendezik be, nem gondolva a függőleges elrendezésre, így a helyiség alsó része túlzsúfolt lesz, míg a felső rész üresen marad.

Tehát, amikor nekilátunk berendezni e fantasztikus adottságokkal megáldott lakásunkat tartsuk be a következő, egyben legfontosabb szabályt:

Lentről felfele haladva osszuk fel három különböző szintre a falakat, mintha különböző emeletek lennének egy helyiségben. Az első szint a bútorok és kiegészítőké, a második a festményeké, fényképeké, műtárgyaké, a harmadik pedig a színeké.

modern-konyha.jpg

A megfelelően kiválasztott bútor meghatározza a helyiség stílusát. Szenteljünk figyelmet a bútor színének-, formájának- és anyagának kiválasztására. Ha stílusunk engedi a komplett ülőgarnitúrák és bútor szettek helyett vásároljunk egyedi darabokat, amik inkább feldobják a lakás stílusát, mintsem slampossá, unalmassá teszik azt. A festmények, fényképek vagy műtárgyak esetében válasszunk nagyobb darabokat, de ne zsúfoljuk túl velük a szobát. Szereljünk fel tároló egységeket vagy polcokat emberi magasság fölé.

polcok.jpg

A gyakrabban használt tárgyak kerüljenek a polcok aljára, míg a kevesebbet használt tárgyakat, dísztárgyakat helyezzük a tároló helyek felsőbb polcaira. Használjunk nagyméretű tükröket, amik vízszintesen tágítják a teret. A függöny vagy a drapéria kitűnő választás, ha személyiséget vagy színt szeretnénk adni a nagy belmagasságú helyiségeknek. A díszlécek használata a mennyezet és az oldalfal találkozásánál ajánlott, rejtett világítás kialakítására is tökéletes. A hiedelmekkel ellentétben a csillárok használata nem kötelező, nyugodtan építtessünk álmennyezetet beépített lámpatestekkel, ha ízlésünk azt kívánja meg. Vásároljunk állólámpákat, falilámpákat.

Konyhabútor esetében kihasználhatjuk az adott belmagasságot, a fent elhelyezett zárt konyhaszekrények extra tárolóként tökéletesen szolgálhatnak. De nem feltétlenül kell mennyezetig felrakni a fali elemeket. Ide is szerelhetünk fel tárolóegységeket, nyílt polcokat. Ez által légiesebb konyhát kapunk.

konyha.jpg

Lakásunk felújításakor és berendezésekor a legfontosabb szabály, hogy ne siessük el a lakásunk felújítását, berendezését. Ha nem vagyunk biztosak benne mit, hogyan szeretnénk, kérjük szakember segítségét.

Szólj hozzá

loft nagy belmagasságú lakások polgári lakások