2015. feb 19.

Nagy belmagasságú lakások

írta: Lakásfelújítók
Nagy belmagasságú lakások

Nagy belmagasságú lakások mennyezete

nappali_2.JPGÁltalában egy lakásfelújítás során a mennyezet kimarad a tervekből és csak egyszínűre lesz festve, pedig nemcsak feldobja a helyiséget, de egyfajta eleganciát is kölcsönöz a lakásnak egy jól berendezett mennyezet is. Amennyiben egy nagy belmagasságú lakás lakberendezése kerül sorra, akkor semmi sem állíthatja meg a tulajdonost és a lakberendezőt, hogy egy kreatív, ugyanakkor különleges projektbe kezdjen, ami a mennyezetet illeti.

folyoso_1.JPGA szakemberek által 5-ik falnak is nevezett mennyezetnek hatalmas potenciálja van egy lakberendezés során, hiszen olykor drámai hatást is kölcsönözhetünk az ebédlőnek, nappalinak vagy akár a hálószobának is. A mennyezet klasszikus színei közé tartozik a fehér szín, mivel egy semleges szín, nagyon jól illeszkedik szinte minden lakberendezési stílushoz és nem utolsó sorban a nagyobb helyiség benyomását is kelti.

Mindazonáltal a mennyezet lakberendezése egy nagy belmagasságú lakásban külön személyiséget kölcsönöz a helyiségeknek függetlenül attól, hogy a falaktól eltérő színt, tapétát, díszítő elemeket vagy világító testek beépítését választja a lakberendezéskor. Minden esetben forduljon lakberendezőhöz, aki mindenben a segítségére lesz, így sok bosszúságtól megszabadulhat.

A nagy belmagasságú lakások mennyezetének kialakítása

Számos nagy belmagasságú lakás lakberendezése során találkozhatunk olyannal, amikor a tulajdonos nem fektet nagy hangsúlyt a mennyezet kialakítására, pedig egy szépen kialakított mennyezet nem csak feldobja a helyiséget, de komoly hatással is lehet azokra, akik belépnek az ajtón és felpillantanak.

Az alábbiakban néhány ötlettel szolgálunk mindazoknak, akik nagy belmagasságú lakások lakberendezése során a mennyezet kialakításán gondolkoznak:

  1. Világítás – bár ez a fajta kialakításnak legfőképpen esztétikai vonzata van, úgy is kialakíthatjuk a helyiség világítását, hogy gyakorlati célja is legyen a mennyezeti világításnak és egy modern megjelenést is biztosítson a helyiségnek.
  2. Színek és tapéta – a színek kiválasztása során, hallgasson a saját ízlésére vagy kérje ki a lakberendező véleményét. A mennyezet színe lehetőleg mindig világosabb árnyalatú legyen a falak színénél. Ne feledje, hogy a mai piacon már külön mennyezeti tapétát is vásárolhat, amely szépségével kápráztatja el helyiség megcsodálóit.
  3. Építészeti elemek - ebbe a kategóriába tartoznak a különböző díszítő elemek, amelyek több fajta anyagból is lehetnek. Alapjában véve itt is a lakberendezési stílustól függ, hogy milyen elemeket válasszunk, hiszen a rusztikushoz jól illik a fa, míg a gipszből készültek az elegáns stílusokat követi.

Hogyan tehetjük nagy belmagasságú lakásunkat alacsonyabbá látványilag?

burkolat_1.jpg

Egy nagy belmagasságú lakás lakberendezése, komoly feladatnak tűnhet sokunknak, pedig semmivel nem nehezebb, mint az átlagos magasságú lakások lakberendezése. A nagy belmagasság alacsonyabbnak tűnhet amennyiben a mennyezetet világos ugyanakkor erős színűre festjük.

Optikailag a mennyezet akkor is alacsonyabbnak tűnhet, ha a falakat nem a mennyezetig festjük le és a fennmaradt részt a mennyezet színére festjük. A függőleges csíkok vagy a falak alján elhelyezett különböző motívumok is nagymértékben alacsonyítják vizuálisan a helyiséget.

A padló lehetőleg sötétebb színű legyen, amennyiben az a célunk, hogy a nagy belmagasságú lakásunk alacsonyabbnak látsszon. A legnagyobb hiba, amit elkövetnek általában az, hogy a falak és a mennyezet egyszínűre vagy csak simán fehérre van festve.

A helyiség legtávolabbi falát a bejárattól egy sötétebb színre festhetjük vagy egy melegebb színre, ami optikailag összehúzza a falakat és a mennyezetet is. A helyiség többi falát világos vagy világosabb árnyalatúra fessük, így látványilag elérhetjük azt, hogy a nagy belmagasságú lakások lakberendezése során a helyiségek alacsonyabbnak látszanak.

Minden esetben kérje ki a megfelelő szakember véleményét, de legfőképpen akkor, ha optikailag is szeretné lakását átalakítani.

Szólj hozzá

lakásfelújítás mennyezet nagy belmagasságú lakások