2010. jan 31.

A burkolás

írta: Lakásfelújítók
A burkolás

A padlóburkolás menete.

A padlóburkolás, mint az egyéb burkolások esetében fontos, a burkolandó felület előkészítésével kezdődik. A sík, sima felület fontos feltétele a szakszerű burkolásnak. Amennyiben a burkolandó felület hullámos, gödrös azt burkolás előtt aljzatkiegyenlítéssel kell simává tenni. Az aljzatkiegyenlítést végezhetjük önterülős padloponnal egy-két rétegben. Előtte ne feledjük a felületet portalanítani. 

Ha a felületet előkészítettük következhet a burkolás. Ajánlatos a lapkiosztás, a díszcsíkok a bordűrök pontos megtervezésével kezdeni. Következő fontos dolog a megfelelő ragasztó kiválasztása. Ha kiválasztottuk a ragasztót, nézzük meg és tartsuk be a felhasználási útmutatót.

Azokban a helységekben ahol az oldalfal csempézve lesz, mindig a fal burkolásával kezdjük a munkát, ezzel elkerüljük a járólapok munka közbeni sérüléseit, szennyeződését.

Az oldalfalak burkolása után kezdhetjük a járólapok lerakását. A burkolásnál törekedjünk arra, hogy a széleknél egyforma széles lapok kerüljenek lerakásra.

A burkolólapok lerakása után a ragasztó száradására hagyjunk időt, 1-3 nap.

A száradás után következhet a befejező művelet a fugázás. Ez a művelet a fugák, a lapok tisztításával kezdődik, kiszedjük a fugakereszteket. Bekeverjük a fugaanyagot és gumis glettvassal felhordjuk a felületre úgy, hogy a fuga réseket tömören kitöltse. Ezután a felületet óvatosan mossuk át és töröljük szárazra. Munka közben vigyázzunk nehogy kimossuk a fugából a fugaanyagot.

A fugaanyag száradása után használhatjuk a megszépült helységet, és gyönyörködhetünk a munkában.

 

Szólj hozzá

burkolás csempe burkoló járólap lakásfelújtás