2015. jún 19.

Polgári lakások fűtéskorszerűsítése

írta: Lakásfelújítók
Polgári lakások fűtéskorszerűsítése

Hogyan válasszunk kondenzációs kazánt?

A régi polgári lakások felújítás felújítása szinte mindig együtt jár a fűtés korszerűsítésével.

ariston-kondenzacios.jpgA lakások meglévő fűtése kevés kivétellel valamilyen gázfűtés. Ez többnyire parapetes gázkonvektor, amelynek üzemeltetése meglehetősen gazdaságtalan. A lakásfelújítással járó tetemes kőműves munka mellett célszerű áttérni a gázkazánnal működtetett központi fűtésre. Ez a konvektorokhoz képest önmagában jelentős megtakarítást fog jelenteni a gázszámlán.

Ne elégedjünk meg egy egyszerű turbós kazánnak!

A turbós kazánok nagy előrelépést jelentettek a gázkonvektorokhoz, vagy a kéményes gázkazánokhoz képest, de a rohamos technológiai fejlődés következtében már ezeknek a kazánoknak lejárt az ideje.

Arról nem is beszélve, hogy az uniós szabályzás következtében szeptember 26-tól ezen, kazánok fogalmazása fokozatosan kivezetésre kerül. Gyakorlatilag nem fogunk már a kereskedelemben kapni csak kondenzációs kazánt. Ez anyagilag kicsit fájdalmas átállás lesz, de a megtakarított energia, a kisebb rezsi enyhíteni fogja.

A kondenzációs kazán kiválasztása.

Sok kérdés lengi körül a kazán kiválasztását, főleg a hatásfok kihasználhatóságát illetően. A milyen kazánt válasszak kérdésre, többnyire a mennyi pénzed van rá, kérdéssel válaszolnak. A kazántípus választásnál fontos, hogy milyen paramétereket tekintünk elsődlegesnek. Azért néhány ötletet adnánk egy 50-100 négyzetméter közötti lakás fűtéséhez.

kazan.jpgHa egy 24 KW-os kazánt választunk, az biztonsággal fel tudja fűteni a lakást. Ezzel a kazán teljesítményét le is tudtuk, de ezen belül is széles a választék.

A kazán modulációs tartománya legyen 1:10.
A kondenzációs kazánunk akkor fog jó hatásfokkal üzemelni, ha tud alkalmazkodni az időjárási és egyéb viszonyokból adódó fűtési igényhez. Ha csak pár fok a különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, nem kell 24 KW-al fűteni. Ez a költségben nem fog néhány tízezer forintnál többet jelenti, de a jobb hatásfok mellett a kazánunk élettartama is várhatóan hosszabb lesz.

Alkalmazzunk külső hőmérséklet érzékelőt.
A külső hőmérséklet alapján így tudja a kazán a leg optimálisabban szabályozni a lángot. A külső érzékelő elhelyezésére nagyon oda kell figyelni. Érdemes a szakember véleményét kikérni. Ha nincs lehetőség a megfelelő elhelyezésére, inkább ne alkalmazzuk.

Belső hőmérsékletérzékelők.
A belső hőmérséklet érzékelő alkalmazása padlófűtés esetén kifejezetten ajánlott. A padlófűtés lassúbb fűtési idejéből adódóan csak így lehetséges az energiatakarékos, komfortos szabályozás. Ez egy hagyományos szoba szobatermosztáttal nem oldható meg.padlofutes-szereles.jpg

Fűtőmodul alkalmazása.
Amennyiben a radiátoros és a padlófűtés kombinációja mellet döntünk, akkor ezek szabályozását a leghatékonyabban a gyári fűtőmodullal lehet megoldani. Egy kondenzációs kazán esetében már nem elégséges a házi barkácsolású relés fűtésvezérlő alkalmazása.

A háztartási melegvíz.
A melegvíz előállításához a polgári lakások esetében elégséges a gázkazán. A rövid távolságok nem igénylik a különböző tárolók, keringető berendezések telepítését a kazánhoz.ariston.jpg

Akinek még ez sem elég!
Igény szerint a kondenzációs kazánokhoz telepíthetőek olyan perifériák, amelyek képesek számítógéppel, és mindenféle okos kütyükkel kommunikálni az interneten keresztül. Figyelni lehet a hőmérsékletet, a kazán működését, és szükség esetén beavatkozhatunk távolról is.

Szólj hozzá

fűtés fűtésszerelés kondenzációs kazán kazáncsere